Verpakkingsontwerp

Een pakkende verpakking ontwerpen

Een verpakking laten ontwerpen

Bij StudioDiverse helpen wij graag met het oplossen van uw verpakkingsvragen en/of de realisatie van uw ideeën. Samen met u ontwikkelen we een ‘pakkend’ en indrukwekkend verpakkingsontwerp naar uw wensen. De boodschap die de verpakking moet overbrengen verschilt altijd per product. De vorm van de verpakking en het grafisch ontwerp zijn van essentieel belang om tot een succesvol verpakkingsontwerp te komen. Daarom doorlopen we bij StudioDiverse drie belangrijke fases in het ontwerptraject van een verpakking of verpakkingslijn:

1. Analyse van het probleem

Het startpunt van iedere ontwerp opdracht is essentieel, en dus ook voor verpakkingsontwerp. Als de uitgangspunten niet helder zijn, is het resultaat vaak teleurstellend. Tijdens de analysefase worden de doelgroep en concurrentie goed in kaart gebracht. Indien het product in de schappen van retailers moet worden geplaatst of in een display, dan worden deze onderzocht. Als de productverpakking moet worden verstuurd komen er weer hele andere eisen bij kijken, denk bijvoorbeeld aan de stevigheid van het verpakkingsmateriaal en de afmetingen, zoals bij een brievenbuspakket. Tegenwoordig zijn veel klanten op zoek naar een combinatie van deze twee; een universele oplossing voor verpakkingen voor de retail en webshop verpakkingen, zodat alle kanalen bediend kunnen worden.

2. Conceptontwikkeling verpakking

In de conceptfase wordt er aan de hand van de analyse uit de vorige fase geëxperimenteerd met verschillende vormen, stijlen, lettertypes en kleuren voor de verpakking of verpakkingslijn. Het verpakkingsontwerp krijgt hier letterlijk vorm. Natuurlijk wordt hierbij de huisstijl van uw merk of bedrijf in acht genomen. Staat uw huisstijl nog niet vast, dan ontwikkelen wij deze in samenwerking met u en vertalen we die naar de verpakking. Tijdens de conceptfase worden meerdere verpakkingsconcepten gecreëerd (divergeren). In overleg met u maken we een keuze uit deze concepten (convergeren) om op door te kunnen ontwikkelen. Met de uit de feedback overeengekomen aspecten wordt het gekozen concept verfijnd. Er zijn meerdere correctierondes om tot het juiste verpakkingsconcept te komen voor de detaillering.

3. Detaillering verpakkingsontwerp

Tijdens de detailleringsfase wordt het verpakkingsontwerp tot in het kleinste detail uitgewerkt tot een volwaardige verpakking. Dit resulteert in een functioneel verpakkingsontwerp waarin de kennis van marketing, logistiek én productie worden verwerkt. Het grafisch ontwerp van de verpakking komt geheel tot zijn recht in combinatie met de vorm van de verpakking.
In samenwerking met verpakkingsproducenten wordt er een prototype gemaakt om te zien hoe de verpakking er in werkelijkheid uit komt te zien. Na evaluatie van het prototype is er dan in een correctieronde de mogelijkheid om aanpassingen aan het verpakkingsontwerp te doen om zo tot een ideaal eindontwerp te komen die klaar is voor productie. Een verpakking van de beste kwaliteit voor de meest gunstige prijs.

Offline verpakkingsontwerpen versus online verpakkingsontwerpen

De functie van verpakkingen verandert in een snel tempo. Dit komt met name doordat er vandaag de dag steeds meer consumenten online hun aankopen doen. Met de verschuiving van offline naar online aankopen is het voor veel producten niet meer nodig om alle merk- en productinformatie op de verpakking te vermelden. Daarnaast hoeft de verpakking van een product dat online wordt gekocht niet meer de consument te overtuigen om tot aankoop over te gaan. Dat neemt niet weg dat het imago van het merk wel van groot belang is tijdens het uitpakken van een product. Dat wordt de “unpacking experience” genoemd.

Iedereen kent bijvoorbeeld wel de nadelen die er kleven aan het uitpakken van een blisterverpakking. Het is dus van groot belang om de vraag te stellen waar het product voor wordt gebruikt, wordt het product in de verpakking verzonden vanuit een webshop (online verkoop) of komt de productverpakking in de winkelschappen te staan (offline verkoop). Andere belangrijke aspecten om rekening mee te houden zijn concurrentie in het schap (met name offline), distributie (zowel offline en online) en de regelgeving die komt kijken bij een verpakkingsontwerp (zowel offline en online). Dit en veel meer zullen wij gedurende het ontwerptraject van verpakkingen meenemen om tot het beste eindresultaat te komen.

Heeft u ook interesse? Wij helpen u graag!

Wilt u advies, een offerte of heeft u een andere vraag aan ons, dan staan wij u graag te woord. Stuur ons een bericht via ons contactformulier of per mail naar info@studiodiverse.com. Natuurlijk zijn wij ook telefonisch bereikbaar op 06 1404 2631 en kunnen wij u direct te woord staan.