Ontwerpbureau, Reclamebureau of Communicatiebureau?

Er wordt op Google veel gezocht met behulp van de bovenstaande zoektermen Ontwerpbureau, Reclamebureau en Communicatiebureau. Per zoekterm wordt er minstens 880 keer gezocht per maand. Om precies te zijn:

  • reclamebureau: 5500 keer per maand
  • communicatiebureau: 1900 keer per maand
  • ontwerpbureau: 880 keer per maand

We hebben gemerkt dat er onduidelijkheid bestaat over de verschillen tussen de verschillende bureaus. Het ene bureau noemt zichzelf een ontwerpbureau, de ander een reclamebureau en weer een ander noemt zichzelf een communicatiebureau. Maar wat is het verschil tussen de bureaus, welk bureau voert wat voor taken uit?

Wat doet een Ontwerpbureau?

Een ontwerpbureau is een bedrijf dat in opdracht van derden iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands ontwikkeld. Daarbij ontwikkeld het bedrijf een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.

Wat doet een Reclamebureau?

Een reclamebureau is een bedrijf dat in opdracht van derden reclame-uitingen of zelfs hele reclamecampagnes ontwikkelt, uitvoert of laat uitvoeren. Het bureau maakt daarbij gebruik van zowel marketing als creatieve mensen zoals tekstschrijvers (copywriters) en artdirectors mensen met andere creatieve disciplines zoals strategen, fotografen, videoproducenten, drukkers en webontwikkelaars.

Wat doet een Communicatiebureau?

Een communicatiebureau (ook wel mediabureau genoemd) is een adviesbureau dat bedrijven adviseert op het gebied van communicatie, media en middelen, om hen te helpen in contact te komen met (potentiële) klanten of doelgroepen.

De verschillen tussen de bureaus

Op het eerste gezicht lijken er veel overeenkomsten tussen de verschillende bureaus te zijn waardoor er verwarring ontstaat. Maar toch zijn er ook duidelijke verschillen te onderscheiden.

Verschil tussen communicatiebureau en de andere bureaus

Een ontwerpbureau en een reclamebureau creëren diensten, producten, uitingen of zelfs gehele campagnes, terwijl een communicatiebureau met name een adviesorgaan is. Een communicatie- of mediabureau stelt zich op als consultant voor de opdrachtgever (vaak een adverteerder) op het vlak van communicatie. Om de adverteerder te helpen om de doelgroep te bereiken is het voor een communicatiebureau nodig om een inzicht te krijgen in het merk, het vermarkten, de communicatie en de doelgroepen van de opdrachtgever. Op basis hiervan wordt dan een mediastrategie ontwikkeld.

Verschil tussen reclamebureau en ontwerpbureau

Een reclamebureau en ontwerpbureau zijn beide creërende bureaus. Een reclamebureau heeft (zoals de naam al doet vermoeden) de focus op reclame-uitingen en reclame-campagnes (oftewel marketing). De focus ligt op het verkopen van een merk, product of bedrijf. Daarentegen ontwerpt een ontwerpbureau juist de producten en diensten waar deze uitingen en campagnes juist voor bedoeld zijn.

Combinatie van de drie bureaus

In theorie zou een bedrijf de drie bureaus als volgt kunnen inschakelen:

  • een ontwerpbureau voor het ontwikkelen van een nieuw product
  • een communicatiebureau om te bepalen hoe de bijbehorende doelgroep bereikt kan worden
  • een reclamebureau voor het ontwikkelen van een bijpassende reclamecampagne

In de praktijk is het natuurlijk niet altijd zo dat ieder bureau zich alleen maar bezig houdt met de betreffende disciplines. Er is natuurlijk veel meer overlap. Zo kan StudioDiverse worden gezien als een Ontwerpbureau met een overlap richting een reclamebureau. We verlenen diensten die beide bureaus zouden kunnen aanbieden. We laten je graag zien wat wij als StudioDiverse voor je kunnen betekenen.

Meer weten? Wij helpen u graag!

Wilt u advies, een offerte of heeft u een andere vraag aan ons, dan staan wij u graag te woord. Stuur ons een bericht via ons contactformulier of per mail naar info@studiodiverse.com. Natuurlijk zijn wij ook telefonisch bereikbaar op 06 1404 2631 en kunnen wij u direct te woord staan.