WE STAAN JE GRAAG TE WOORD

packaging design

De boodschap van een pakkend Verpakking Ontwerp

Bij StudioDiverse helpen wij graag met het oplossen van uw verpakkingsvragen en/of de realisatie van uw ideeën. Samen met u ontwikkelen we een ‘pakkend’ en indrukwekkend verpakking ontwerp naar uw eisen en wensen. De boodschap die de verpakking moet overbrengen verschilt per product. De vorm van de verpakking en het grafisch ontwerp zijn van essentieel belang. Om tot een succesvol verpakking ontwerp te komen, doorlopen we bij StudioDiverse de volgende 3 fases:

1. Analyse van het probleem

Analyse

2. Conceptontwikkeling

Conceptontwikkeling

3. Detaillering van het Verpakking ontwerp

Detaillering

Het startpunt van productontwikkeling en innovatie is essentieel. Als de uitgangspunten niet helder zijn, is het resultaat vaak teleurstellend. Tijdens de analysefase worden de doelgroep en concurrentie goed in kaart gebracht. Indien het product in de schappen van retailers komt worden die geanalyseerd en als de verpakking moet worden verstuurd komen er hele andere eisen bij kijken. Natuurlijk zijn er ook tal van voorbeelden waar combinaties mogelijk zijn. In de conceptfase wordt er aan de hand van de analyse uit de vorige fase geëxperimenteerd met verschillende vormen, stijlen, lettertypes en kleuren voor de verpakking of verpakkingslijn. Natuurlijk bewaken we hierbij de huisstijl van uw merk of bedrijf. Staat uw huisstijl nog niet vast, dan ontwikkelen wij deze in samenwerking met u en vertalen we die naar de verpakking. Tijdens de conceptfase worden meerdere concepten gecreëerd (divergeren). In overleg met u maken we een keuze uit deze concepten (convergeren) om op door te ontwikkelen. Met de uit de feedback overeengekomen aspecten wordt het gekozen concept verfijnd. Er zijn meerdere correctierondes om tot het juiste concept te komen voor de detaillering. Tijdens de detailleringfase wordt een verpakking concept tot op het kleinste detail uitgewerkt. Dit resulteert in een functioneel design waarin de kennis van marketing, logistiek én productie worden verwerkt. Het eindontwerp zal gereed zijn voor productie. Wij hebben contacten met meerdere verpakkingsproducenten en drukkerijen die kunnen helpen bij het realiseren van een verpakking van de beste kwaliteit voor de meest gunstige prijs.

Offline versus online packaging design

De functie van verpakkingen verandert in een snel tempo. Dit komt met name doordat er vandaag de dag steeds meer consumenten online hun aankopen doen. Met de verschuiving van offline naar online aankopen is het voor veel producten niet meer nodig om alle merk- en productinformatie op de verpakking te vermelden. Daarnaast hoeft de verpakking van een product dat online wordt gekocht niet meer de consument te overtuigen om tot aankoop over te gaan. Dat neemt niet weg dat het imago van het merk wel van groot belang is tijdens het uitpakken van een product (The unpacking experience). Iedereen kent bijvoorbeeld wel de nadelen die er kleven aan het uitpakken van een blisterverpakking. Het is dus van groot belang om de vraag te stellen waar het product voor wordt gebruikt, online of offline verkoop. Andere belangrijke aspecten om rekening mee te houden zijn concurrentie in het schap (offline), distributie (offline en online) en regelgeving (offline en online). Dit en veel meer zullen wij gedurende het ontwerpproces meenemen om tot het beste eindresultaat te komen.

Wilt u uw verpakking laten ontwerpen? Neem contact met ons op

Neem gerust contact met ons op als er vragen zijn. Wij staan altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek. In dit verkennende gesprek kunnen wij bepalen wat de belangrijkste aandachtspunten zijn en geven we gratis advies.